Przepis zawiera lokowanie produktu
Lekki sernik jogurtowy z owocowymi galaretkami
Pyszny, lekki i kolorowy. Mnóstwo w nim owocowych galaretek, które są zatopione w lekko słodko-kwaśnej masie jogurtowej o waniliowym aromacie - to wyjątkowo miła kompozycja, za którą przepadają wszystkie dzieci - te mniejsze i te większe, i te zupełnie dorosłe dzieci, bo to super rozkoszny deser :)
Sernik jest wyjątkowo łatwy i szybki w przygotowaniu (oczywiście nie licząc oczekiwania, które jest niewątpliwie najtrudniejszym etapem) - to tylko trochę mieszania, krojenia i przelewania.
Do przygotowania sernika użyłem galaretek marki Delecta - bo mają mocno owocowy smak, piękne kolory, są klarowne i zachowują idealną konsystencję. Gęsty jogurt grecki zamienił się w masę sernikową za sprawą żelatyny marki Delecta - która łatwo się rozpuszcza, ma neutralny smak - można jej więc używać do wszystkich dań, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Waniliowy aromat zaś to zasługa aromatu wanilinowego od Delecty - już kilka jego kropel wystarczy, by deser miał przyjemny zapach.
Jeśli masz ochotę na kolorowy, lekki deser, to ten sernik jest świetną propozycją. Każdy, kto go spróbuje, będzie się nim delektować, a uśmiech nie będzie długo schodzić z jego buzi.
Specjalnie (bo wiem, co się z nim dzieje, kiedy pojawi się na stole) dla Ciebie przygotowałem ten przepis na dużą tortownicę (o pojemności 2,6 litra), by nie znikł zbyt szybko ze stołu (ale i tak pewnie na nim długo nie postoi).
Składniki na lekki sernik jogurtowy z owocowymi galaretkami
2 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta
2 galaretki o smaku owoców lasu Delecta
2 galaretki o smaku truskawkowym Delecta
1 łyżka aromatu wanilinowego Delecta
1 łyżka cukru smak cytrynowy Delecta
5 łyżeczek żelatyny Delecta
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 granat
garść listków mięty
Przygotowanie dania lekki sernik jogurtowy z owocowymi galaretkami
...
- Odmierz 2/3 l gorącej wody i rozpuść galaretki o smaku truskawkowym. Przelej do małej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (lub dowolnego naczynia). Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
- Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy, używając galaretek o smaku owoców lasu i owoców egzotycznych - w efekcie uzyskasz 3 formy, każdą wypełnioną galaretkami o jednym smaku.
- Galaretki wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę o boku 2 cm x 2 cm. Przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), tak by smaki były wymieszane ze sobą. Wstaw do lodówki.
- W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Dodaj jogurt grecki, cukier i aromat wanilinowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Masę jogurtową przelej do tortownicy z pokrojonymi galaretkami. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Brzoskwinie pokrój w kostkę (1 cm x 1 cm). Granat obierz, pestki przełóż do miseczki.
- Torcik wyjmij z lodówki i delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Udekoruj brzoskwiniami, pestkami granatu i listkami mięty.
Przygotuj wszystkie składniki. Odmierz 2/3 l gorącej wody i rozpuść galaretki o smaku truskawkowym. Przelej do małej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (lub dowolnego naczynia). Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy, używając galaretek o smaku owoców lasu i owoców egzotycznych - w efekcie uzyskasz 3 formy, każdą wypełnioną galaretkami o jednym smaku. Galaretki wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę o boku 2 cm x 2 cm. Przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), tak by smaki były wymieszane ze sobą. Wstaw do lodówki. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Dodaj jogurt grecki, cukier i aromat wanilinowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Masę jogurtową przelej do tortownicy z pokrojonymi galaretkami. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). Brzoskwinie pokrój w kostkę (1 cm x 1 cm). Granat obierz, pestki przełóż do miseczki. Torcik wyjmij z lodówki i delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Udekoruj brzoskwiniami, pestkami granatu i listkami mięty. |
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl