Gazpacho – wspaniały chłodnik prosto z Hiszpanii

  • 1 zielony ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • Duża cebula
  • 3 mięsiste pomidory
  • Czerwona papryka
  • 6 łyżek octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Pół szklanki passaty pomidorowej
  • 3/4 l wody
  • 2 kromki bułki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromki bułki bez skorki namoczyć w occie. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie zmiksować w blenderze razem z bułką. Tradycyjnie warzywa były przecierane przez metalowe sito! Do masy dodać wodę, oliwę, passatę i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Wstawić do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami czosnkowymi lub bagietką. Przed podaniem zupę skropić oliwą, można również octem balsamicznym


.