Gołąbki bez zawijania

Dzisiaj zdecydowanie mięsny przepis. Do niedawna byłam zwolenniczką tradycyjnych gołąbków. Kapusta w gołąbku była dla mnie podstawą i generalnie jego najsmaczniejszą częścią. Ale ponieważ moja siostra wiecznie narzekała, że nie lubi kapusty i obierała gołąbki, postanowiłam przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu 😉

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki)
  • pół główki kapusty białej lub włoskiej
  • 300 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucamy ją na suchą patelkę i podpiekamy ją przez około 10 minut aby pozbyć się nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy też połowę szklanki ryżu, drugą pozostawiamy surową.

Mielone mięso łączymy z podsmażoną kapustą, ugotowanym ryżem, surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Jeśli mięso za bardzo się klei i jest zbyt „wodniste” możemy dodać do niego trochę bułki tartej. Formujemy z niego około 18 niezbyt dużych, owalnych kotlecików. Każdy z nich obsmażamy z każdej strony na patelni, a następnie układamy je w natłuszczonym garnku, z grubym dnem. Najlepiej ułożyć je w jednej warstwie, jeśli nie zmieszczą się wszystkie lepiej rozłożyć je na dwa garnki. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu.

Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Smacznego 😉

2 komentarzy

  1. Bardzo ciekawy przepis na gołąbki. Koniecznie muszę spróbować.Przyznam, szczerze, że nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić gołąbki bez zawijania.

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.