Placki budyniowe

Placki budyniowe 4

Delikatne placuszki z posmakiem budyniu waniliowego. Z przepisu wychodzi 10 średniej wielkości placków (smażone pojedynczo na małej patelni).

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 270 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu

Placki budyniowe 2

Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajko, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, miód, budyń i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta.

Ciasto odstawić na około 20 minut.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie.

Placki budyniowe 3

4 komentarze

  1. Witam, ile potrzeba proszku do pieczenia do tych placuszków? 🙂

  2. Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂

  3. Podoba mi się ten pomysł ):

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.