tofucznica-z-pieczarkami-1

Tofucznica z pieczarkami

Lubię eksperymentować z kuchnią wegańską, stąd na blogu już drugi przepis na wegańską jajecznicę czyli tofucznicę – tym razem z pieczarkami – podczas gdy przepisu na prawdziwą jajecznicę próżno szukać. No cóż, po prostu wydaje mi się, że jajecznica jest zbyt prozaicznym daniem, by podawać na nią przepis, a ponadto ja zwyczajnie za jajecznicą nie przepadam, a z kolei tofucznica świetnie wstrzeliła się w mój gust ?. Poza tym tofucznica jest dużo ciekawsza dla mojego wewnętrznego kulinarnego odkrywcy, bo w końcu zrobienie czegoś, co smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina jajecznicę, ale jajek nie zawiera, to jest coś! Żeby zrobić takie oszustwo, niezbędna jest czarna sól, zwana też jajeczną albo Kala Namak, płatki drożdżowe (radzę ich nie pomijać, choć i bez nich się uda), tofu – jak sama nazwa wskazuje – oraz kurkuma odpowiedzialna za nadanie odpowiedniego koloru. Są tu te dwa „dziwne” i trudniej dostępne składniki, ale jak raz się kupi opakowanie, to starcza na długo. A jak już się kupi, to trzeba wykorzystywać, stąd od czasu do czasu pojawiają się one w moich przepisach ?.

 

 

Składniki:

na 2 porcje

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • ⅓-½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g)
  • ¼-⅓ łyżeczki kurkumy
  • 1 mała cebula (50 g)
  • około 6 średnich pieczarek (120 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • posiekany szczypiorek albo natka pietruszki albo kiełki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

 

Wykonanie:

  1. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z solą, płatkami drożdżowymi i kurkumą.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem.
  3. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki. Dorzucić do cebuli i dalej dusić pod przykryciem parę minut, następnie zdjąć pokrywkę i odparować większość wody.
  4. Na patelnię dorzucić tofu i mieszać aż odparuje reszta wody. Wyłączyć, dodać olej i dokładnie wymieszać.
  5. Wyłożyć na talerze, posypać „czymś zielonym” i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać najlepiej z razowym pieczywem i dodatkową porcją warzyw.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Tofucznica z pieczarkami
Autor:
Opublikowano:

6 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.