19.04.2017

Wielkanocne Babki Cytrynowe



Święta, święta i po świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych zaległości...
Na naszym Wielkanocnym stole standardowo gościły babki cytrynowe oraz pierwszy raz w naszym domu swoje miejsce znalazły także MAZURKI ! Za niedługo dodam przepis :)
Babka cytrynowa, oczywiście z przepisów mojej mamy- wiadomo- od kogoś swoją wiedzę muszę posiadać.  
A TA BABKA TO...  delikatne słodkie ciasto, z mocnym cytrynowym aromatem, ALE ! Nie kwaśne. Zapach jest na prawdę zniewalający. 

Przepis można wykorzystać  w innym czasie, niż tylko na święta.  A zamiast formy na babkę można wykorzystać formę keksówki. Też będzie ok.



Składniki:
4 jajka
35 dag mąki  = 2,5 szklanki
40 dag cukru pudru = 2 niepełne szklanki + pół szklanki na lukier 
1 kostka margaryny/ masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
opcjonalnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady +1 łyżeczka wiórków kokosowych
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie :
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na górę dół bez termoobiegu. Na samym początku polecam sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę na tarce, a z cytryny maksymalnie odcisnąć sok.  
Następnie oddzielamy do osobnych misek żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną margarynę* (należy zostawić sobie około łyżki margaryny na wysmarowanie formy) oraz cukier puder. Ubijamy wszystko razem na jednolitą jasną masę.
Dodajemy startą skórkę oraz połowę uzyskanego soku z cytryny. (druga połowa będzie na lukier). Do miski dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy. Następnie ściągamy trzepaczki, myjemy by nie było na nich ani grama masy.  
W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy składniki, czyli do ciężkiej masy dodajemy białka ponownie mieszamy mikserem do połączenia składników.
Formę do babki nacieramy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy nasze ciasto. Pieczemy około godziny do suchego patyczka.
Lukier** :
W osobnej miseczce łączymy pozostały sok z cytryny oraz pół szklanki cukru pudru.  Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Gdy masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.
Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto.
Smacznego !

* Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło.
** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi. 





Etykiety: ,

Komentarze (2):

19 kwietnia 2017 10:10 , Blogger gin pisze...

Jestem pewna, że pachniały oszałamiająco :)

 
19 kwietnia 2017 10:14 , Blogger Justyna pisze...

Oj tak :)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna