Rurki robię z przeważnie z trzema różnymi nadzieniami, albo z bitą śmietaną, albo z kremem mascarpone lub z masą budyniową. Najbardziej lubię te z kremem mascarpone i to właśnie je robię najczęściej :-) Ogólnie rurki z kremem to bardzo łatwy w przygotowaniu smakołyk, ma jedną wadę, przygotowanie jest dość czasochłonne, ale dla efektu warto poświęcić troszkę czasu:-)
Z przepisu, który podam wychodzi 35 dużych rurek. Mam foremki 12 cm :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
CIASTO:
-0,6 kg mąki
-250g masła lub margaryny
-szczypta soli
-1 szkl śmietany 12% lub 18%
-trochę cukru w talerzyku
Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma ono być gładkie, lśniące i jednolite. Polecam by margaryna była zimna, wtedy ciasto lepiej się zagniata:-)
Ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Foremki do rurek (są do kupienia w każdym sklepie gospodarstwa domowego, lub na allegro za grosze)
należy posmarować tłuszczem by rurki nie przywierały.
Następnie odrywamy z ciasta mały kawałek i rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kroimy go w paski około 2cm
Bierzemy pasek i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego końca, gdy pasek się skończy, bierzemy kolejny tak by owinąć całą foremkę.
Nastepnie jednym bokiem foremki obtaczamy ją w cukrze. Tak jak na zdjęciach :-)
Foremki pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor około 10-12 minut.
Jeszcze gorące rurki ściągamy z foremek i działamy dalej aż zrobimy rurki z całego ciasta :-)
Kolejnym etapem naszej pracy jest przygotowanie nadzienia
KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
-2,5 łyżki cukru pudru (nie kopiaste)
-1 opakowanie serka mascarpone
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek ,
dokładnie miksujemy i gotowe :-)
Szprycą nadziewamy rurki, przechowujemy je w lodówce.
I pyszny deser gotowy. Rurki są idealne gdy spodziewamy się gości, zawsze wzbudzają zachwyt i zaciekawienie, a co najważniejsze są bardzo pyszne. Z tego przepisu wychodzi 35 dużych rurek.
Polecam i SMACZNEGO!!!