.

.
Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania rurki z kremem, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty
Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania rurki z kremem, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty

sobota, 13 września 2014

Rurki z kremem mascarpone :-)

Witam Was kochani tego wrześniowego wieczora :-) dziś moją mamę naszła ochota na rurki z kremem, które uwielbia, a mi nie trzeba dwa razy powtarzać, chwilę potem zabrałam się do ich przygotowania:-)
Rurki robię z przeważnie z trzema różnymi nadzieniami, albo z bitą śmietaną, albo z kremem mascarpone lub z masą budyniową. Najbardziej lubię te z kremem mascarpone i to właśnie je robię najczęściej :-) Ogólnie rurki z kremem to bardzo łatwy w przygotowaniu smakołyk, ma jedną wadę, przygotowanie jest dość czasochłonne, ale dla efektu warto poświęcić troszkę czasu:-)




Z przepisu, który podam wychodzi 35 dużych rurek. Mam foremki 12 cm :-)


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:


CIASTO:


-0,6 kg mąki

-250g masła lub margaryny 
-szczypta soli
-1 szkl śmietany 12% lub 18%
-trochę cukru w talerzyku 





Z podanych składników  zagniatamy ciasto, ma ono być gładkie, lśniące i jednolite. Polecam by margaryna była zimna, wtedy ciasto lepiej się zagniata:-)





Ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.





Foremki do rurek (są do kupienia w każdym sklepie gospodarstwa domowego, lub na allegro za grosze)

należy posmarować tłuszczem by rurki nie przywierały.




Następnie odrywamy z ciasta mały kawałek i rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kroimy go w paski około 2cm


Bierzemy pasek i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego końca, gdy pasek się skończy, bierzemy kolejny tak by owinąć całą foremkę.






 Nastepnie jednym bokiem foremki obtaczamy ją w cukrze. Tak jak na zdjęciach :-)





Foremki pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor około 10-12 minut.


Jeszcze gorące rurki ściągamy z foremek i działamy dalej aż zrobimy rurki z całego ciasta :-)











Kolejnym etapem naszej pracy jest przygotowanie nadzienia


KREM MASCARPONE:


- 400 ml śmietany kremówki 30%

-2,5 łyżki cukru pudru (nie kopiaste)
-1 opakowanie serka mascarpone

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek , 




dokładnie miksujemy i gotowe :-)





Szprycą nadziewamy rurki, przechowujemy je w lodówce. 






 I pyszny deser gotowy. Rurki są idealne gdy spodziewamy się gości, zawsze wzbudzają zachwyt i zaciekawienie, a co najważniejsze są bardzo pyszne. Z tego przepisu wychodzi 35 dużych rurek. 


















Polecam i SMACZNEGO!!!