2017/04/15

Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką

Wiosna sprawia, że w naszym menu pojawia się ponownie więcej warzyw w kolorach tęczy. Zdrowe, chrupiące i pożywne. Zamiast tradycyjnego wymieszania składników dzisiaj postawiłam na warstwowe ich ułożenie w eleganckim słoiku. Smakuje tak jak wygląda - doskonale! Świeża i zielona sałata, chrupiąca kukurydza z rzodkiewką i najlepszej jakości szynka. Idealny przepis na lunch lub śniadanie do pracy, na wycieczkę rowerową, bo słoik wystarczy zakręcić i w drogę.


Sałatka warstwowa z kukurydzą


Składniki:
  • 6 liście sałaty, najlepiej wewnętrzne, jasnozielone
  • 1 gruby plaster dobrej jakości gotowanej szynki
  • 3 łyżki konserwowej kukurydzy
  • 4 rzodkiewki
  • 1 maly konserwowy ogórek
  • 1 łyżeczka posiekanej dymki


Przygotowanie:
  • Sałatkę układamy warstwami.
  • Pierwsza to pokrojona w kostkę gotowana szynka.
  • Druga - porwana sałata zielona - 4 liście.
  • Kolejna warstwa - kukurydza i ćwiartki 2 rzodkiewek.
  • Następna warstwa - ponownie sałata i pokrojony w kostkę ogórek konserwowy.
  • Na samym wierzchu układamy ćwiartki rzodkiewek i posiekaną dymkę.
  • Z powodzeniem można taki słoiczek zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, wszędzie! Wystarczy zakręcić i w drogę!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz