ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami

4Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Sycąca i niebanalna propozycja na urozmaicenie Twojego menu!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 100 g szynki gotowanej
  • 100 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Jak przygotować?

  1. W dużej misce wymieszaj szynkę i kiełbasę pokrojone w drobną kostkę oraz mięso mielone.

  2. Pokrojony drobno boczek podsmaż na patelni, aż się zarumieni i dodaj do przygotowanego mięsa.

  3. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na maśle na patelni, po 3 minutach dodaj szpinak, smaż przez kilka minut, aż straci swą objętość.

  4. Zawartość patelni przełóż na sitko i dokładnie odciśnij nadmiar wody.

  5. Szpinak wymieszaj z mięsem, dodaj odrobinę soli i pieprzu.

  6. Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednio doprawiona, weź 1 łyżeczkę farszu, przysmaż ją na patelni i spróbuj.

  7. Jajka ugotuj na twardo, zalej je zimną wodą i obierz ze skorupek.

  8. Foremkę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką, wyłóż ją arkuszem ciasta francuskiego.

  9. Na ciasto połóż połowę farszu, na farszu ułóż na płasko jajka, jajka przykryj równomiernie resztą farszu. Farsz przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, odetnij jego nadmiar, zlep brzegi, posmaruj je rozbełtanym jajem i ponacinaj na środku w kilku miejscach.

  10. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na godzinę, jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je folią.

  11. Po wyciągnięciu z pieca ciasto pozostaw w foremce i wyciągnij dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

beatanowakowscy

Jaką kiełbasę najlepiej użyć ?

Laura

Wykonałam wczoraj ten przepis, problem polega na tym ze pomiędzy mięsem a ciastem francuskim wytworzyła się „wilgotna” otoczka, czy to normalne? Mięso i ciasto nie są surowe i są dobrze upieczone

basia11

Ładnie wygląda !!!☺

Trwa ładowanie...