czwartek, 6 kwietnia 2017

JAJKA W " GNIAZDKACH" Z SZYNKI

   Dziś propozycja na Wielkanocne śniadanie - jajka w roli głównej. Otulone pyszną szyneczką dojrzewającą smakują wyśmienicie,musicie koniecznie spróbować. Pomysł podpatrzyłam w "Pani domu" , ale zrobiłam po swojemu.


Składniki:
  •  4 jajka
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej 
  • 2 -3 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól,pieprz
  • szczypiorek i kiełki rzeżuchy do dekoracji
Jajka ugotować na twardo. Obrać,odciąć 1/4 jajka i delikatnie wydrążyć.Odcięte  wydrążone jajka posiekać w drobną kostkę. Umyć rzodkiewki i zetrzeć na grubej tarce. Dodać chrzan oraz majonez,przyprawić solą oraz pieprzem - wymieszać.
Wydrążone jajeczka owinąć plastrami szynki tj jedno jajko dwa plasterki szynki. Na talerzu rozłożyć kiełki rzodkiewki,wyłożyć owinięte jajka - nadziewać pastą jajeczną. Udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz