5 kwietnia 2017

Czekoladowa babka z białek

Czekoladowa babka z białek
Czekoladowa babka z białek to dla mnie idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc. Łatwa do przygotowania, wilgotna, czekoladowa, z kawałkami migdałów. Pozwala wykorzystać białka, które zawsze pozostają po zrobieniu domowego majonezu. A jaka babka pojawi się na Waszych świątecznych stołach? Może podrzucicie mi inspirujące przepisy? 

Czekoladowa babka z białek

Jak zrobić czekoladową babkę na białkach?

Składniki:
  • 280 g białek (z ok. 8 jaj)
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 7 g cukru waniliowego
  • 50 g kakao
  • 50 g mielonych migdałów
  • 65 g mąki pszennej

Polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Dodatkowo:
  • płatki migdałowe do dekoracji

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiana mąkę z kakao oraz mielone migdały i zmiksować.

Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę wmieszać do kakaowej masy w trzech porcjach. Robić to delikatnie tak, aby nie zepsuć strukturę piany.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Przygotować polewę rozpuszczając posiekana czekoladę z olejem kokosowym.

Po wystygnięciu babkę oblać polewa czekoladowa i obsypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :- ) 

Czekoladowa babka z białek
Czekoladowa babka z białek


                              

2 komentarze :

  1. u mnie chyba w tym roku drożdżowa :) z mnóstwem rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie, bo w jednym miejscu można znaleźć tyle przepisów na święta wielkanocne. Super. Podoba mi się to, bo nie muszę długo szukać przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń