Tarta bezglutenowa z musem owocowym

10:26 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

Spód:
* 4 jajka
* 5 - 6 łyżek mąki kokosowej
* 1 łyżka oleju kokosowego'
* opcjonalnie 1 - 1,5 łyżki ksylitolu lub miodu

Mus owocowy:
* 1 średniej wielkości pigwa
* 2 duże jabłka
* cynamon, 2 gwiazdki anyżu, przyprawa do piernika
* 1-2 łyżeczki żelatyny
* około 400 ml wody
* opcjonalnie ksylitol lub miód do dosłodzenia

Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki na spód tarty dokładnie mieszamy, blenderujemy.
2. Ciasto powinno być gładkie, gęste oraz lepkie.
3. Gotową masę wykładamy na formę do tarty, nasmarowaną wcześniej olejem kokosowym.
4. Grubość ciasta powinna wynosić około 0,5 cm.
5. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 15-20 min (bez termoobiegu). Brzegi powinny być przyrumienione.
6. W międzyczasie obieramy owoce i kroimy je w kostkę.
7. Owoce przesypujemy do garnka i dolewamy wody.
8. Dodajemy przyprawy.
9. Całość dusimy do uzyskania miękkości owoców, zwłaszcza pigwy.
10. Wyjmujemy anyż.
11. Wszystko blenderujemy na gładką masę.
12. Próbujemy i w miarę potrzeby dosładzamy.
13. Dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.
14. Na wierzch upieczonej tatry wykładamy nasz mus i wstawiamy do lodówki, tak aby mus lekko stężał.
15. Przed podaniem możemy posypać górę wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO :)
.............................................................................................................................................................
OCENA: Tarta jest ciekawą propozycją deseru dla osób, które tak jak ja unikają nabiału oraz glutenu. Ciasto jest kruche i bardzo smaczne, pomimo tego że jest wykonane z mąki kokosowej, a nie pszennej. Nam bardzo smakowało :) Górę tarty można również udekorować innymi owocami lub masą kokosową, na bazie mleczka. Każdy znajdzie coś dla siebie! Jeżeli chodzi o cukry, to tarta ma mało węglowodanów, a tłuszcze z oleju kokosowego są łatwo przyswajalne, dzięki czemu tarta nie wywaliła mi cukru. Nie zaobserwowałam praktycznie żadnej większej zmiany w poziomie glikemii. Tarta na pewno zagości u mnie między innymi na najbliższych świętach Wielkanocnych. Polecam! :)


0 komentarze :