Krem z cebuli

Krem z cebuli polecam wszystkim miłośnikom cebuli.
Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i serem.
Warto spróbować:)

001 Krem z cebuli [KuchniaWeDwoje.pl].

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 3 – 4

Składniki:

500 g obranej cebuli
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
ser żółty (opcjonalnie)
grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotować bulion.

Obraną cebulę posiekać w kostkę. Rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
Zarumienioną cebulę posypać mąką ziemniaczaną i zalać ½ szklanki bulionu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Następnie przełożyć zasmażoną cebulę do wysokiego naczynia i zmiksować za pomocą blendera z resztą bulionu. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, a dolewać stopniowo, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem gotowy krem jeszcze raz zagotować, aby ser którym go posypiemy szybko się roztopił lub przełożyć do miseczki żaroodpornej, posypać serem żółtym
i wstawić na kilka minut do piekarnika. Wsypać grzanki i udekorować listkiem bazylii lub natki pietruszki.

Gotowe:)

Krok po kroku:

1. Ugotować bulion

1. Ugotować bulion

2. Podsmażyć cebulkę

2. Podsmażyć cebulkę

3. Dodać mąkę i bulion

3. Cebulkę przesypać do wysokiego naczynia, dodać mąkę i bulion

4. Dusić

4. Gotować pod przykryciem na małym ogniu

5. Zblenderować całość

5. Całość zmiksować za pomocą blendera

Pobierz wersję do druku: