Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe

Placki ziemniaczano-twarogowe

Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Ziemniaki obrać i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ser i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać.

W misce wymieszać masę serowo-ziemniaczaną, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.

Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi 8 grubych placków.

Placki posmarować po wierzchu olejem (najlepiej smarować przy pomocy pędzelka),

Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.

Placki ziemniaczano-twarogowe 2

4 komentarze

  1. Absolutnie przepyszne! 😉

  2. Smaczne jak ruskie, mniej roboty niż z ruskimi, no i fajnie przypieczone – oczywiście trzeba pod koniec przypiec termoobiegiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.