Ciasto szpinakowe „Le艣ny mech”

Le艣ny mech to pyszne ciacho w pi臋knym wiosennym kolorze 馃檪 Je艣li kto艣 nie przepada za szpinakiem to w tym cie艣cie pokocha !

Sk艂adniki:
Ciasto:
– 250g 艣wie偶ego szpinaku ( lub 400g mro偶onego)
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki oleju
– 2 szklanki m膮ki tortowej
– 1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej
– 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– 1/2 艂y偶eczki sody

Krem:
– 200 ml 艣mietany 30% lub 35 % (wybieram tak膮 bez karagenu)
– 4 艂y偶ki cukru pudru
– 250 g serka mascarpone
– pestki granatu lub bor贸wki do posypania

Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta.
Piekarnik nastawi膰 na 170 stopni.
Szpinak umy膰 i bardzo dobrze os膮czy膰, zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋. Je艣li u偶ywamy mro偶onego, nale偶y go rozmrozi膰 i porz膮dnie ods膮czy膰, ewentualnie rozdrobni膰 je艣li nie jest.
Suche sk艂adniki (m膮ka, proszek do pieczenia, soda) wymiesza膰 w misce.
W drugiej misce ubi膰 jajka z cukrem, nast臋pnie doda膰 stopniowo olej, szpinak oraz suche sk艂adniki i ca艂o艣膰 wymiesza膰.
Ciasto prze艂o偶y膰 do tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wstawi膰 do piekarnika i piec ok. godzin臋. Po wyj臋ciu ostudzi膰.
Gdy ciasto ostygnie, wyj膮膰 je z blaszki, odci膮膰 od g贸ry oko艂o 1/3 ciasta i skruszy膰.

W miedzyczasie przygotowujemy krem.

Mascarpone ubi膰 z cukrem i 艣mietan膮.
Gotow膮 mas臋 wy艂o偶y膰 na sp贸d ciasta i posypa膰 pokruszonym ciastem.
Ciasto wstawi膰 do lod贸wki na oko艂o 2-3 godziny, przed podaniem ozdobi膰 owocami.

Smacznego ! 馃檪

Print Friendly, PDF & Email