Już niedługo spotkamy pierwsze wiosenne kwiaty do nich zalicza się fiołek wonny, czy wiedzieliście, że ten fiołek nie tylko pięknie pachnie i cieszy oczy, ale ma wiele zastosowań w kosmetyce jako tonik, ocet do cery tłustej i włosów przetłuszczających się, ale również w kulinariach. Zapraszam na post.
Fiołek zawiera:
-związki salicylowe.
-olejek eteryczny,
-karetonoidy.
-saponiny (kłącza).
1. Tonik z fiołka wonnego do skóry tłustej i do przetłuszczonych włosów
Do cery tłustej
Kwiaty fiołka wonnego zalej wrzątkiem i odstawy na kilkanaście minut. Przecedź napar, który jest gotowy do użytku. Wodne wyciągi z fiołka wonnego służą do przemywania skóry tłustej, z rozszerzonymi porami i trądzikiem. możesz dodać odrobinę
gliceryny, która ma działanie nawilżające oraz odrobinę
oleju ze słodkich migdałów.
Wersja do włosów-Ocet fiołkowy do włosów przetłuszczających się
Garść kwiatów fiołka wonnego wsyp do słoika i zalej octem jabłkowy. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn przecedź. Przed użyciem wskazane jest rozcieńczenie octu fiołkowego wodą najlepiej w stosunku (ocet:woda) 1:2, włosy płucz octem tuż po myciu głowy. Pamiętaj, aby po każdym stosowaniu ocet szczelnie zakręcić i trzymać go w ciemnym miejscu, w takim stanie na pewno długo Ci posłuży. Ocet stosuj raz w tygodniu. Po regularnym stosowaniu włosy mniej się przetłuszczają i są bardziej puszyste.
2. Macerat fiołkowy
Do cery tłustej, do cery wrażliwej.
Kwiaty fiołka zalej olejem migdałowym i wystaw na macerację 6 tygodni w słonecznym miejscu. Olej po przecedzeniu jest gotowy do użycia
3. Syrop z kwiatów fiołka
4 filiżanki kwiatów zalej wrzątkiem. Odstaw napar na 48 godzin, po tym czasie odcedź i dodaj 2 filiżanki cukru na filiżankę naparu. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Do spożycia nadaje się po tygodniu przechowywania w ciepłym miejscu
4. Galaretka fiołkowa
Przygotowuj napar z fiołka wonnego, po ostudzeniu dodać do niego sok z cytryny i 3 łyżki cukru. Całość gotuj w rondelku do wrzenia. Odstaw z kuchenki wsyp żelatynę. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Ostudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Likier fiołkowy
- 0,5kg płatków fiołka
- 1kg cukru
- 0,5l wody
- 5l 40% wódki
Wódkę podziel na trzy równe porcje. Od płatków fiołka oderwij zielone kielichy i zalej 1 częścią wódki. Naczynie odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Zlej wódkę, a płatki fiołka ponownie zalej drugą porcją alkoholu, adekwatnie powtórz to z trzecią porcją wódki. Na koniec do wódki dodaj przygotowany syrop (z zagotowanej wody i cukru). Całość przefiltruj przez bibułę i rozlej do butelek. Likier przed spożyciem musi stać 3 miesiące w ciemny miejscu.