Frytki z piekarnika – chrupiące! i do tego zdrowsze od tradycyjnych! Jeśli lubicie takie smakołyki to polecam również przepis na: pieczone ziemniaki w piekarniku oraz chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym
Frytki z piekarnika – chrupiące! – Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku*
- 1 łyżeczka bazylii*
- 1 łyżeczka tymianku*
- 1 łyżeczka oregano*
- 1 łyżeczka curry*
*można użyć swoich ulubionych ziół
Frytki z piekarnika – chrupiące! – Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki.
- W miseczce wymieszać ze sobą sól, łyżeczkę bazylii, oregano, tymianku, papryki słodkiej i przyprawy curry. Tak przygotowaną mieszanką posypać frytki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i ponownie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać równomiernie frytki (tak, by nie nachodziły na siebie).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 st.C, piec z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie przemieszać frytki i piec jeszcze przez ok. 15-20 minut (również z termoobiegiem) aż frytki się zarumienią i będą chrupiące. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem :)
Po raz pierwszy frytki z piekarnika wyszły mi takie pyszne i chrupiące. :)
zdrowe i jakie pyszne!
pyszne jadłam
mniam
WSPANIALE
Jakiemu gatunek ziemniaka ?
Uwielbiam domowe fryteczki! <3