Przejdź do głównej zawartości

Jagnięce pulpety w sosie z kiszonych pomidorów z ziołowym kuskusem

W smakach kuchni Bliskiego Wschodu zakochałam się bez pamięci od kiedy w moim zbiorze książek koniecznych pojawiła się "Jerozolima" i choć częściej sięgam po warzywne połączenia, to przy okazji wyjątkowego mięsa, jakim jest jagnięcina chętnie zasiadam do stołu. Pomidory zaczynami kisić już na początku sezonu, muszą być twarde i nie za duże, najlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym sosie unurzane.




Składniki na 8 porcji

Czas przygotowania: 60 min




1 kg mielonej jagnięciny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka kardamonu
sól
olej rzepakowy
2 łyżki masła 
200 g sera feta w kostkach

Sos


8 kiszonych pomidorów (przepis)
6 ząbków ukiszonego czosnku
200 g zielonych oliwek z pestkami
1 świeża papryczka chilli


Kuskus

2 szklanki kaszy kuskus
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej mięty
1 cebula
ok 4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
garść rodzynek



Przygotowanie:




1. Nasiona kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni, ucieramy w moździerzu, łączymy mięso z wszystkimi przyprawami, dobrze ubijamy dłonią, żeby wytworzyła się żelatyna i mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia
2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min
3. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, wody powinno być jedynie 1 cm ponad poziom kaszy, przykrywamy i czekamy aż wchłonie wodę, następnie rozdrabniamy za pomocą widelca
4. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na oliwie, powinna zmięknąć i lekko zrumienić, przekładamy do kuskusu, dodajemy również posiekaną drobno pietruszkę, miętę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem
5. Na tłuszcz ze smażenia pulpetów dodajemy kiszone pomidory w całości, posiekane drobno ząbki czosnku oraz posiekane chilli, całość rozgniatamy na patelni, doprawiamy w razie konieczności solą oraz pieprzem
6. Do sosu dodajemy pulpety oraz oliwki, można dodać świeży koperek
7. Pulpety podajemy z ziołowym kuskusem










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi