wtorek, 7 marca 2017

Sos pomidorowy na ciepło. Klasyczny, szybki przepis.


Klasyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu sos pomidorowy na ciepło. Doskonały do gołąbków, pulpetów, makaronu itp. Polecam :)

Składniki
- 0.5 litra bulionu lub rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18% lub 12%
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, bazylia suszona, oregano

Wykonanie
W rondelu podgrzewam bulion.W małym garnuszku przy pomocy rózgi mieszam śmietanę z mąką i odrobina bulionu tak aby nie było grudek.. Powstałą mieszaninę przelewam do bulionu, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam. Powstały sos gotuje na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podaje na ciepło.
Smacznego :)


-

7 komentarzy: