Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkamiNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce.

Muffiny:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek)

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru

Muffiny z truskawkami 2

Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników.

Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości babeczek. Ciasto wylać do foremek. Na wierzchu ułożyć truskawki (lub inne owoce) i lekko docisnąć. Posypać kruszonką (pokruszyć ją ręką po wyjęciu z lodówki). Piec ok. 15 minut.

Muffiny z truskawkami 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.