22.02.2017

Zapiekanka ziemniaczana

Gdy w lodówce świeci pustka, a na koncie też średnio z pieniążkami, to polecam niskobudżetową, sytą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną.

To był mojej mamy pomysł na szybki, tani i syty obiad, by każdy był zadowolony, a teraz kolej przeszła na mnie by uszczęśliwiać innych :)

Moja zapiekanka jest w wersji "lux" ponieważ wykorzystałam sos boloński z dnia poprzedniego :)

Składniki podaję tak na około 4-5 osób. Wszystko zależy od wielkości brytfanki czy naczynia żaroodpornego. W tym przypadku także składniki zależą od tego czy macie luzem sos boloński czy nie, jeśli nie to pod uwagę bierzcie tą wyższą wartość.
W oryginalnym przepisie mojej mamy sosu bolońskiego w ogóle nie ma.



Składniki: 

4-5 dużych ziemniaków
pół szklanki sosu bolońskiego (opcjonalnie)
1-2 dużych cebul
1-2 lasek kiełbasy
20 dag sera żółtego
łyżeczka masła
olej
sól pieprz tymianek

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry około (0,5 do 1 cm), wrzucamy do garnka z wodą i podgotowujemy. Ziemniaki nie mogą być za miękkie by się nie rozpadały.
UWAGA- tutaj można nie solić wody z ziemniakami. Wystarczy jak posolimy w trakcie układania na naczyniu (dowiedziałam się o tym przypadkiem jak zapomniałam posolić wodę- haha zdarza się)

W międzyczasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Smażymy do uzyskania delikatnie chrupiących plastrów.
Ser trzemy na tarce o grubym oczku.
Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy masłem, układamy podgotowane ziemniaki na dnie. Następnie smarujemy sosem bolońskim (bądź układamy plastry kiełbasy) i posypujemy cebulką oraz odrobiną sera, szczyptą soli i pieprzu. Następnie układamy kolejną warstwę, ale tym razem na wierzch układamy kiełbasę, ponownie cebulkę, ser, sól, pieprz. Układamy ostatnią warstwę ziemniaków i posypujemy grubą warstwą sera. Na wierzchu posypujemy tymiankiem.

Pieczemy około od 30 do 40 min w 190 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca zapiekankę odkładamy na około 10-15 min. Musi troszkę ostygnąć bo inaczej może się rozpaść, będzie smaczne, ale juz nie tak ładnie wyglądające.

Smacznego !



Etykiety: , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna