Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe przygotowałam lekko modyfikując zeszłoroczny przepis na karnawałowe kwiatki puchatki.
Tłusty czwartek w tym roku przypada 23 lutego, czyli jutro, a zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać smażonymi, czy też pieczonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu jest dużo karnawałowych propozycji i możecie sobie przebierać pośród sprawdzonych, naszych przepisy. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki jogurtowe. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk 😉 Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie.

Polecam szczególnie:
ekspresowe pączki serowe
faworki
mini pączki pomarańczowe
pączki angielskie
pączki z powidłami
serowe pączki z frużeliną
churros pomarańczowe

Jak przygotować błyskawiczne pączki jogurtowe na Karnawał i Tłusty Czwartek?

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej*,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy,
1 mały olejek waniliowy
60 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru,
2 całe jajka ,
3/4 szklanki jogurtu greckiego*,
cukier puder do posypania
olej do smażenia

*szklanka o poj. 250 ml

Masło kroimy na kawałki. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, oraz pokrojone, miękkie masło i mieszamy wszystko hakiem robota, ciasto zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie. Z ciasta formujemy prostokąt rozwałkowując je na ok. 1 cm ( blat delikatnie należy podsypać mąką) i wycinamy kwadraty (bok ok. 3 cm), dzięki czemu nie ma odpadów i wykorzystujemy całe ciasto. Rozgrzewamy w rondelku olej i wrzucamy pączki po ok. 4-5 sztuk, smażymy je na złoty kolor z obu stron. Ponieważ pączki puchną musimy je równomiernie dosmażyć z każdej strony. Wyjmujemy pączki jogurtowe łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Pączki jogurtowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *