Przepis zawiera lokowanie produktu

» Przepisy » Fit - lekko, zdrowo :) » Ciasta i desery » Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)

Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)


  
1 5 5 43
2017-02-21
120 inut
łatwe
Porcje: 16 pączków
Kuchnia europejska
Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)

Miękkie i puszyste. Wyjątkowo smaczne i lekkie, bo pieczone, a NIE smażone w głębokim tłuszczu.
Dbasz o swoje zdrowie? A Twoja rodzina jest dla Ciebie ważna? Wiesz więc pewnie dobrze, jak ważna jest zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarczy odpowiedniej ilości składników odżywczych. Jak więc połączyć ją z pączkami?

Mam dla Ciebie propozycję, w której nie musisz rezygnować z pączków, bo możesz je upiec, a nie smażyć :) Użyj do ich przygotowania Optimy Cardio - dzięki temu będą... Optymalne :)

Zamieniając zwyczajne pączki na Optymalne wybierasz przepis z wykorzystaniem Optimy Cardio, która zawiera sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu we krwi. Margaryna Optima Cardio została wzbogacona w sterole roślinne, które, jak pokazują badania, w ciągu 2-3 tygodni skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Wystarczy spożywać od 1,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie, dbając jednocześnie o zbilansowaną i zróżnicowaną dietę (która nie wyklucza raz na jakiś czas pączków, zwłaszcza, jeśli są pieczone) oraz o zdrowy styl życia.

Optima Cardio oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiada doskonałe walory smakowe i nadaje się nie tylko do smarowania, ale też innych celów kulinarnych, czyli pieczenia i gotowania. Sprawdzi się doskonale do tak pysznych i "lekkich"" pączków. Chcesz zadbać o zdrowie serca i obniżyć cholesterol?? W takim razie Optima Cardio jest najlepszym rozwiązaniem - bo masz tu wszystko w jednym pudełku - smak i cenne roślinne sterole.

Szukasz porad dotyczących optymalnej diety i zdrowego stylu życia? Zajrzyj na stronę Optymalne Wybory znajdziesz tam artykuły i codzienne triki. Eksperci pomogą Ci zadbać o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną, dzięki którym zdrowy styl życia stanie się prosty i przyjemny.

Pączek Optymalny:
Wartość energetyczna 288 kcal
Węglowodany 44,9 g
Tłuszcz ogółem 10,1 g
- nasycone 2,9 g
- jednonienasycone 4,8 g
- wielonienasycone 2,2 g
Cholesterol 40,2 mg
Białko 5 g

Pączek tradycyjny (o masie 70 g):
Wartość energetyczna 292 kcal
Węglowodany 43,5 g
Tłuszcz ogółem 10,9 g
- nasycone 5,3 g
- jednonienasycone 4 g
- wielonienasycone 0,8 g
Cholesterol 102 mg
Białko 5,3 g

W Optymalnym Pączku jest prawie 2 razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 3 razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.


Składniki na optymalne pączki pieczone (prawie bez wyrabiania)

60 dag pszennej mąki
3 żółtka
225 g margaryny Optima Cardio
3 dag drożdży (lub 7 gram drożdży suszonych)
1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
1/2 szklanki chudego mleka
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

nadzienie:
30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej

do posmarowania:
4 łyżki mleka

do dekoracji:
cukier puder

Przygotowanie dania optymalne pączki pieczone (prawie bez

... wyrabiania)

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj Optimę Cardio, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką.
  4. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  5. Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładaj na każdy porcję marmolady, zwiń i uformuj pączka.
  7. Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180 stopni.
  9. Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ładnie się zrumienią.
  10. Upieczone pączki odstaw do przestudzenia.
  11. Jeszcze ciepłe posyp delikatnie cukrem pudrem.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 1

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 2

Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj Optimę Cardio, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 3

Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 4

Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 4

Dokładnie wymieszaj dużą łyżką.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 5

Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 6

Tak wygląda ciasto po 15 minutach wyrastania.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 7

Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę. Uformuj kulę.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 8

Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 9

Tak wygląda masa po 60 minutach wyrastania.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 10

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 11

Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm...


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 12

...nakładaj na każdy porcję marmolady, zwiń i uformuj pączka.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 13

Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ładnie się zrumienią.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 13

Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180 stopni.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 14

Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ładnie się zrumienią.


Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania)  - etap 15

Upieczone pączki odstaw do przestudzenia.
Jeszcze ciepłe posyp delikatnie cukrem pudrem.


Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Optymalne pączki pieczone (prawie BEZ wyrabiania) - komentarze

~Kamik
~Kamik
22.01.2019 23:59
Wielkie rozczarowanie... mimo iż drożdże ładnie się aktywowaly ciasto nic nie wyrosło... ciasto wyszlo bardzo geste...mimo prob ratowania (dodawaniem cieplego mleka) tłuszcz oddzielal sie od reszty ...zapach ładny ale ogólnie strata czasu i produktow
~Bunia
~Bunia
20.01.2019 19:18
Witam, mam pytanie związane z mąką, czy mogę dać inną mąkę niż pszenną? Jak tak to jaką? Z góry dziękuję za odpowiedź :D
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
21.01.2019 11:54
Hej Bunia :) To jest przepis na mąkę pszenną :)
~Alina
~Alina
24.11.2018 17:48
Czy można zamiast margaryny wybrać masło do tych pączków?
~Beti
~Beti
28.10.2018 12:39
Dziękuję bardzo za ten przepis super buleczko-paczusie 😆 dałam zwykłą margarynę i ciasto wyrosło super może trochę za gęste następnym razem dam więcej mleka. Pozdrawiam.
~Karolina
~Karolina
15.08.2018 22:24
Bardzo dobre i proste w wykonaniu
~Ewa
~Ewa
12.02.2018 15:53
Zrobilam wedlug przepisu...waszly superowe :-) Pozdrwiam
~Sysia 2
~Sysia 2
11.02.2018 18:28
Super - ja nadzienie zrobiłam połowę z twarogu a pozostałe - czekolada. Pycha😂😂㊂ 3;🤗🤗
~Dorota
~Dorota
7.02.2018 20:58
W smaku są bardzo dobre. Ale wyszly mi trochę plaskate. Może dałam za dużo nadzienie albo za mało ciasta . Sama nie wiem
~Gość
~Gość
8.02.2018 15:32
U mnie to samo,gdzie niegdzie ciasto jest na pol surowe,ale ogolnie proste w wykonaniu.
~ewa
~ewa
5.02.2018 19:03
Zrobilam dzis wyszly pyszne ..pozdrawiam
~Gość
~Gość
5.02.2018 18:59
Panie Grzegorzu.......zrobilam paczki z tego przepisu wyszly super
~Gość
~Gość
3.02.2018 11:20
Mi to wyszły drożdżówki....
~Hania
~Hania
2.02.2018 21:26
Właśnie obsypałam cukrem pudrem i gotowe do degustacji. Są przepyszne! Jedyna moja uwaga, ze korzystając z inncyh ludzi doświadczeń wzięłam mniej tłuszczu, ale dodałam więcej mleka, gdyż ciasto było zbyt gęste. Polecam!
~Gość
~Gość
2.02.2018 14:14
Przepyszne.Pozdrawiam.
~Gość
~Gość
24.01.2018 22:23
Buleczki z marmolada pyszne ale nie paczki 😂😂😂
~Gość
~Gość
24.01.2018 21:23
bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.Polecam
~Gość
~Gość
23.01.2018 08:41
Super dobre i malo pracy.A jeszcze pieczone a nie smazone.Polecam lasuchom ktorzy maja diete a lubia tez od czasu do czasu zjesc cos innego i dobrego.
~Danuta
~Danuta
21.01.2018 08:53
Zobaczyłam zdjęcie i nabrałam ochoty na takie pyszności .Niestety robiąc ciasto po dodaniu tłuszczu zauważyłam iż dana porcja jest za duża,owszem ładnie wyrosło.Upiekłam i co w piekarniku nie urosły zrobiły się gnieciuchy jakich jeszcze nie wyprodukowałam. Śmię twierdzić iż waga mąki do tłuszczu nie powinna być taka.Na 600dkg mąki -225 tłuszczu coś nie tak.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
22.01.2018 09:51
Hej Danuta :) Przykro mi, że pączki Ci nie urosły. Przepis jest sprawdzony i jeśli się go wykonuje ze składnikami oraz zgodnie z recepturą, pączki wychodzą lekkie i puszyste - jak to widać na filmie :) Uśmiechy wysyłam :)
~Gość
~Gość
19.01.2018 15:34
Witam!!! Zamierzam je zrobic tylko mam dwa pytania a.propos przepisu- czy cukru z prawdziwa wanilia dac łyżke? Drożdży tylko 3 dkg? Pozdrawiam
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
20.01.2018 15:07
Hej Gościu :) Drożdży tyle, ile w przepisie :) A cukru z prawdziwą wanilią właśnie łyżkę :) Uśmiechy wysyłam :)
~Gość
~Gość
18.01.2018 22:22
to są drożdzówki pączki się smaży
~Sysia
~Sysia
10.10.2017 20:52
Czy margarynę można zastąpić masłem? (Kwestie zdrowotne jednego z domowników)
~Sysia
~Sysia
9.10.2017 12:16
Czy margarynę można zastąpić masłem? (Kwestie zdrowotne jednego z domowników)
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
9.10.2017 14:38
Hej Sylwia :) Nie widzę żadnych przeciwskazań :) Łap uśmiechy :)
~Joaś Jb
~Joaś Jb
13.05.2017 22:59
Na razie masakra. Zaczyn zrobiony wg przepisu ani drgnął, ruszył dopiero, gdy dodałam mąki. Z tą margaryną to też chyba jakaś pomyłka, stanowczo jej za dużo. Ciasto wyszło strasznie tłuste, aż tłuszczem poci i nic nie urosło. Jest za ciężkie. Żeby nie wyrzucać zrobiłam z niego małe placuszki i upiekę. Zobaczymy co wyjdzie. Moim zdaniem coś wn proporcjach jest pomieszane.
~Gość
~Gość
19.01.2018 10:47
U mnie tak samo ciasto nie urosło a tłuste ze szok
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
15.05.2017 14:31
Hej Joaś :) Skoro zaczyn Ci nie drgnął, oznacza to, że drożdże nie działały. Margaryny jest odpowiednia ilość - ciaso nie urosło, bo po prostu drożdże były słabej jakości. Łap uśmiechy :)
~Gość
~Gość
11.04.2017 21:54
Wspanialy pomysl,zeby je piec w piekarniku a nie smazyc na oleju .Mniej kalorii i z pewnoscia beda pyszne no i lzejsze dla naszej watroby!
~phania
~phania
26.02.2017 10:31
Upiekłam,ni to bułki ni to placki i na pewno nie pączki.Smak owszem moze być.Nzawałam to gnieciuchy.Więcej tego nie upiekę.
biedroneczka5
biedroneczka5
25.02.2017 17:40
Zrobiłam i w smaku to w takie rogaliki drozdzowe tylko w innym kształxie.Obok pączków nawet nie leżały😃.Ale w sumie złe nie są.Jak ktoś chce przepis na proste ciasto drożdżowe to polecam.
~lister
~lister
24.02.2017 17:27
Pączki to nie są . Ale pewnie smaczne i zdrowe bułeczki drożdżowe. I jakaś alternatywa , żeby nie jeść smażonego.
~Martucha
~Martucha
23.02.2017 20:51
Wyglądają ciekawie ale to nie pączki a bułki drożdżowe z marmoladą...
~Syla
~Syla
23.02.2017 17:34
Chyba inaczej sie postępuje z suchymi drożdżami ...a nie zostalo to uwzględnione w przepisie i nie rosnie :((
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
23.02.2017 18:15
Hej Syla :) Z suchych nie robi się zaczynu, tylko dodaje się je w momencie, kiedy dodaje się zaczyn :) łap uśmiechy :)
~iwona00
~iwona00
23.02.2017 15:48
Wyglądają apetycznie
~wojanika
~wojanika
23.02.2017 13:29
to niestety nie są pączki..nie oszukujmy się :) Ale wyglądają smacznie :)
~Gość
~Gość
23.02.2017 11:19
Pycha
~Gość
~Gość
22.02.2017 22:19
Super przepisy zdjęcia piękne że zaraz chce się zjeść