» Przepisy » Zupy » Zupy polskie » Zupa fasolowa błyskawiczna

Zupa fasolowa błyskawiczna


  
1 5 5 17
2017-02-13
Zupa fasolowa błyskawiczna Sprawdzony przepis na zupa fasolowa błyskawiczna od MniamMniam.com 😋 Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! https://www.mniammniam.com//obrazki/zupa_fasolowa_szybka.jpg https://www.youtube.com/watch?v=R_Xhpg-AaDE https://www.youtube.com/embed/R_Xhpg-AaDE 2017-02-13T09:45:01+01:00
35 minut
bardzo łatwe
Porcje: 6-8
Kuchnia europejska
Zupa fasolowa błyskawiczna

To przepis na szybką zupę fasolową, która jest przepyszna :) Pachnie wędzonką i majerankiem. To przepis na zupę fasolową, którego przygotowanie wymaga tylko 30 minut! Bo ta gęsta i aromatyczna zupa fasolowa jest przygotowana z fasolą z puszki, dzięki temu nie trzeba czekać, aż się namoczy i długo jej gotować.

Jeśli masz ochotę na sycącą zupę fasolową, a nie chcesz długo czekać, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Im lepszej kiełbasy i boczku użyjesz (zwróć uwagę by boczek nie był parzony), tym zupa fasolowa będzie Ci bardziej smakować.
A ta zupa fasolowa jest tak dobra, że przepis jest na 8 porcji, bo na jednym talerzu się przecież nie skończy :)
Jeśli jednak skończy się na jednym talerzu, to nic się nie zmarnuje, bo ta błyskawiczna zupa fasolowa smakuje wyśmienicie odgrzana na drugi dzień,
Wyjątkowego smaku zupie fasolowej doda świeży majeranek - postaraj się go kupić (lub jeszcze lepiej samodzielnie wyhodować w ogródku lub na parapecie) - efekt smakowy jest tego wart :)

A jeśli lubisz zupę fasolową z dodatkiem czosnku (wiem, że są tacy, ale ja do nich nie należę), dodaj na patelnię kilka pokrojonych ząbków na plasterki wtedy, kiedy będziesz dodawać cebulę.
Bez względu na to, czy z czosnkiem, czy bez, ta zupa fasolowa będzie Ci smakować :)


Składniki na zupa fasolowa błyskawiczna

2 puszki fasoli o łącznej wadze 60 dag przed odsączeniem
6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego
20 dag dobrej kiełbasy
15 dag wędzonego surowego boczku
2 marchewki (około 25 dag)
4 ziemniaki średniej wielkości (około 30 dag)
1 korzeń pietruszki (około 15 dag)
kawałek selera (około 10 dag)
1 por - tylko biała część
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka suszonego majeranku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
listki świeżego majeranku

Przygotowanie dania zupa fasolowa błyskawiczna

...

  1. Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz, umyj, pokrój na cienkie i małe kawałki. Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę.
  2. Kiełbasę pokrój na cienkie półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
  3. Obrane ziemniaki pokrój na kostkę o boku 1 cm, wypłucz w zimnej wodzie.
  4. W dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj boczek, smaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj cebulę i kiełbasę. Smaż mieszając, aż cebula zacznie się szklić (około 2 minut.). Dodaj wszystkie warzywa, smaż nie przerywając mieszania przez 2-3 minuty.
  5. Wszystko przełóż do garnka, wlej bulion, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu 10 minut, dodaj suszony majeranek, ziemniaki, gotuj do ich miękkości (7-9 minut).
  6. Zupę dopraw solą i pieprzem (sporo, bo fasolowa powinna być pieprzna).
  7. Kiedy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodaj odsączoną fasolę, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu 2-3 minuty.
  8. Zestaw z ognia, dodaj listki świeżego majeranku, wymieszaj. Przykryj, odstaw na kilka minut, by smaki się wymieszały.
  9. Podawaj gorącą udekorowaną listkami majeranku.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Zupa fasolowa błyskawiczna - komentarze

~Elżbieta
~Elżbieta
18.01.2023 12:19
Zupa jest pyszna. Super przepis. Polecam.
~BEATA12441
~BEATA12441
5.01.2020 13:34
Kupiłam eBook "Zupy na cały rok" zapłaciłam i tyle widziałam moje pieniądze. Przepis miał wpłynąć na mój adres mailowy zaraz po zakupie jak deklarują przy zakupie. Nie polecam zakupu ebooka nie można się skontaktować ze sprzedawcą dlatego pisz e tutaj.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
7.01.2020 12:35
Hej Beata :) Przepraszam za zaistniałą sytuację. Sprawdź proszę dobrze swoją skrzynkę pocztą - folder spam i kosz, często tam znajdują się takie mejle. A obsługa sklepu odpowiada błyskawicznie w dniach pracy. Jeśli tak nie jest, proszę napisz do MniamMniam.pl - dane w zakładce kontakt :) Pozdrowienia :)
~Jagoda
~Jagoda
2.12.2018 10:22
Zupa jest pyszna. Ja dodałam troszkę kminku mielonego, żeby wiatrów nie było :)
~Dorota
~Dorota
8.03.2018 17:49
Bardzo dobra, gotowałam ją pierwszy raz. Wszystkim bardzo smakowała.
~tośka
~tośka
8.03.2018 13:16
Zrobiłam dzisiaj. Jest przepyszna :)
~Aga b.
~Aga b.
5.02.2018 14:23
Fajna, smaczna, mniami.
~Karol
~Karol
28.01.2018 10:42
Pierwszy raz gotowałem fasolową i wyszła bardzo dobra. Na drugi dzień bardzo zgęstniała ale była wyśmienita. Nic dodać, nic ująć.
~Karol
~Karol
11.01.2018 18:57
Pierwszy raz gotowałem fasolową i wyszła bardzo dobra. Na drugi dzień bardzo zgęstniała ale była wyśmienita. Nic dodać, nic ująć.
~Anna
~Anna
8.01.2018 16:15
Ja jednak wolę zupę fasolową z suchej fasoli... namaczam ją na noc , a potem gotuję 2 godziny /do miękkości fasoli.../...
~Emi
~Emi
12.12.2017 14:04
Zupa cudo! Pyszności
~Gość
~Gość
28.11.2017 15:45
Wlasnie gotuje, nie dodawalam boczku bo nie lubie.Juz próbowałam ....bardzo dobra !!
~Oola
~Oola
21.04.2017 13:17
Przepis cudowny, zupa naprawdę błyskawiczna i pyszna. Dziękuję
Malenka
Malenka
28.02.2017 14:14
Moja zupka gotowa mmmm pychotka 😀🍜 dziękuję za przepis 😉
~Paulina
~Paulina
22.02.2017 10:21
potwierdzam pyszność zupki! Mąż był wniebowzięty, a ja mimo że nie przepadam za fasolową to zjadłam ze smakiem!
~moniak85
~moniak85
14.02.2017 12:24
od siebie dodałam jeszcze ząbki czosnku, słodką, ostrą i wędzonką paprykę. zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna. z pewnością będę robiła częściej!
~Zofia
~Zofia
13.02.2017 14:25
CZĘSTO KORZYSTAM Z TWOICH PRZEPISÓW SĄ PYSZNE.DZIĘKI ZA INSPIRACJE.