poniedziałek, 13 lutego 2017

PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ

   Dawno nie robiłam pierogów  więc naszła mnie na nie ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu.


Składniki na ciasto:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę i sól i zalewamy to gorącą wodą.Nie musi to być wrzątek,ale woda musi być gorąca - tj od zagotowania wody odczekać ok 3 min .Mieszamy drewnianą łyżką,aż mąka połączy się z wodą.Następnie wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy ok 5- 10 min,aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodziło od ręki.Gotowe ciasto odstawiamy na ok 15-30 min aby odpoczęło,oczywiście szczelnie przykrywamy ściereczką by nie obsychało.

 Składniki na farsz:
  • ok 50 dag mięsa z rosołu
  • ok 40-50 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Kapustę kiszoną zalewam niewielką ilości wody,dodaję liścia laurowego oraz ziele angielskie i gotuję ok 20 min. Następnie odcedzam,odstawiam by kapusta ostygła.
Do farszu można użyć dowolnego mięska,które zostało nam z rosołu,najlepiej jak jest mieszane np wołowe z drobiowym. Mięso oddzielamy od kości,na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam  mięso do zarumienienia by nabrało smaczku.
Gdy mięso jest już chłodne mielę je w maszynce,kapustę również ( można też posiekać). Cebulę siekam w drobną kostkę,podsmażam na patelni z niewielką ilością oleju. Zmielone mięso i kapustę łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem - przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie łącze. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać rosołu,ewentualnie oliwę.

Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko na delikatnie podsypanej stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła i nakładamy dużą łyżeczkę farszu.Dokładnie lepimy,układamy na ściereczce,drugą przykrywamy by nie obsychały.
W garnku zagotowujemy sporą ilość osolonej wody,dodajemy 1 - 2łyżki oleju by pierogi się nie sklejały.
 Pierogi należy wrzucać partiami - mniej więcej 10 sztuk na średni garnek.Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze ok 3 - 4 min,odcedzamy na sicie. Układamy jeden obok drugiego by się Nam nie posklejały.


U Nas takie gotowane pierogi nie mają powodzenia,ale już takie odsmażane,mniam....uwielbiamy tą chrupiącą skórkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz