poniedziałek, 6 lutego 2017

Idealne Curry

Curry
Przepis na to curry jest zdecydowanie moim ulubionym!
Gęsty, kremowy sos z  niesamowitą nutą kokosa, przypraw, świeżej kolendry i prażonych orzechów!
Zachwyci serce każdego :)
Polecam z indyjskimi chlebkami, ryżem, chutney'em :)

Składniki:

Sos:
garść orzechów nerkowca
kilka chili
kilka łyżek dobrej przyprawy curry (dobrze pachnącej, z dużą ilością składników)
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 łyżeczka kurkumy
sól
kilka łyżek gęstego mleka kokosowego
3/4 puszki pomidorów (zmiksowanych)
spory pęczek kolendry (posiekanej)

Warzywa:
pasuje np. groszek, kalafior, ziemniak, marchewka, papryka, 
pieczarki, okra, fasolka szparagowa

Przygotowanie:

Warzywa obierz, pokrój na średniej wielkości kawałki i podgotuj kilka minut w osolonym wrzątku.
Zmiksuj na pastę orzechy nerkowca (kilka zachowaj w całości). Zmiksuj na pastę cebulę. Zmiksuj na pastę czosnek i imbir.
Rozgrzej olej. Podsmaż pastę z nerkowców, chilli, kumin, kardamon, curry.
Gdy orzeszki trochę się zarumienią dodaj pastę z cebuli.
Smaż na małym ogniu mieszając. 
Po kilku minutach dodaj pastę z czosnku i imbiru, sól oraz kurkumę.
Gdy wszystko nabierze ładnego koloru dodaj mleczko kokosowe, pomidory oraz wodę (sos powinien być dosyć gęsty).
Na małym ogniu duś warzywa w sosie curry. 
Pod koniec gotowania dodaj kolendrę.
Curry gotowane bez pośpiechu smakuje jeszcze lepiej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz