» Przepisy » Ryby » Ryby pieczone » Łosoś zapiekany z mleczkiem kokosowym

Łosoś zapiekany z mleczkiem kokosowym


  
1 5 5 6
2012-07-02
20 minut + kilka godzin marynowania
bardzo łatwe
Porcje: 4
Kuchnia europejska
Łosoś zapiekany z mleczkiem kokosowym

Łosoś zapiekany z mleczkiem kokosowym to łatwy, bardzo oryginalny i smaczny sposób na przygotowanie łososia. Ryba po zapieczeniu jest soczysta i aromatyczna, pachnąca kokosem. Warto sprawdzić!


Składniki na łosoś zapiekany z mleczkiem kokosowym

4 dzwonka łososia (każde po około 15-20 dag)
szklanka (250 ml) mleka kokosowego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
cytryna

Przygotowanie dania łosoś zapiekany z mleczkiem kokosowym

...

  1. Umyte i dokładnie osuszone dzwonka łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut. Ponownie dokładnie osusz. Lekko posól z wszystkich stron.
  2. Kawałki ryby włóż do miski, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj, tak by wszystkie kawałki się nim dokładnie pokryły. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż kawałki łososia (nie usuwaj mleka). Szczodrze posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Danie jest gotowe, kiedy kawałki ryby zaczynają się brązowić.
  5. Łososia podawaj z ziemniakami z wody lub z ryżem ugotowanym na sypko. Nie zapomnij o sałatkach ze świeżych warzyw :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Łosoś zapiekany z mleczkiem kokosowym - komentarze

~Szymon
~Szymon
16.02.2017 10:37
Zrobiłem Twoj przepis z filetem z łososia i jest rownie powalający ! Mógłbyś przesłać mi wiecej swoich przepisów?
hanialk
hanialk
10.07.2014 10:16
sześcioskładnikowy przepis- o co lubię!
ningyo
ningyo
11.09.2013 23:29
Smaczny łosoś, rzeczywiście bardzo delikatny w smaku
~mila
~mila
13.03.2013 08:31
jaką surówkę do tego byś polecił? nigdy takiej ryby nie robiłam, nie wiem jak smakuje i co do niej dobrać, przepis bardzo mi sie podoba i chcę takę rybkę na świeta:confused: ---- Grzego rz: polecam pikantą sałatkę z ogórków lub z kapusty - na sposób azjatycki - z octem ryżowym, cukrem i mielonymi orzeszkami ziemnymi :)
~grudzieniek
~grudzieniek
7.10.2012 09:23
Dobrze zrozumiałam że do naczynia żaroodpornego należy przełożyć łososia wraz z mleczkiem kokoowym? ---- Grzegorz: tak :)
dani000
dani000
5.07.2012 14:19
dodałam do ulubionych aby to przyrzadzic wkrótce