środa, 25 stycznia 2017

Zapiekanka chlebowa z kurczakiem, szpinakiem i groszkiem


Tworząc przepis na zapiekankę chlebową, nie spodziewałam się, że będzie tak rewelacyjna w smaku. Miała być na dwa dni, a tymczasem zostało trochę na kolację ;-) Do zrobienia tej zapiekanki skłonił mnie czerstwy chleb z urodzin męża. Z jednej strony szkoda go było wyrzucić, więc się go jadło, a z drugiej śniadania smakowały coraz mniej. Zamiast marnować żywność warto ją wykorzystać i ja też tak zrobiłam. Gorąco polecam ten przepis!


SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba (160 g)
  • 1 pierś z kurczaka (450 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) groszku konserwowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 330 g śmietany kwaśnej 18%
  • 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano


WYKONANIE

Kromki chleba pokroić w kostkę. Szpinak odmrozić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać kawałkami mozzarelli i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz