12.11.2016

Koperty szpinakowe

Uwielbiam szpinak ! Od początku mojego studenckiego życia nadużywam szpinaku, jak tylko się da. Jest prosty, smaczny i szybki do przyrządzenia. Często jadałam makaron ze szpinakiem, byleby szybko zjeść !

Dzisiejszy przepis, jest także szybki i przede wszystkim prosty. Przekąska nadaje się na rożnego rodzaju imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi, a także jako mała zagrycha w trakcie pracy :)
Przepis na sos szpinakowy jest dość nietypowy i trochę kaloryczny, więc jeśli ktoś z Was jest na diecie, to proponuje zrobić sobie CHEAT DAY !

Niestety nie przygotowuję sama ciasta francuskiego, gdyż jest to praco i czasochłonne. Może kiedyś się zmotywuję i uzbroję w mega siłę i cierpliwość do wałkowania, składania i chłodzenia tego ciasta :)

Z podanych składników wychodzi ok 18 do 24 sztuk.



Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

Farsz szpinakowy:

Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet)
1 cebula
1/4 opakowania sera typu feta
2 łyżki majonezu
1/3 szklanki mleka
1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi)
1 żółtko
sól,pieprz, olej 

Wykonanie

Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak - nie trzeba go wcześniej rozmrażać- rozmrozi się sam na patelni.
Gdy szpinak się rozmrozi,  dodajemy do niego 2 łyżki majonezu oraz mleko.
Mieszamy powstały sos - by się nie przypalił. Gdy troszkę odparuje, dodajemy pokruszony ser typu feta oraz czosnek, doprawiamy. Patelnię odstawiamy na bok, by farsz trochę ostudzić.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do około 180- 200 st. C oraz rozkładamy nasze ciasto francuskie na stolnicy/blacie.
Ciasto kroimy nożem na mniej więcej równe kwadraty.
Układamy na nich po łyżeczce farszu i łączymy dwa przeciwległe do siebie boki.
Całość sklejamy albo palcami, albo widelcem robiąc ciekawy wzorek.

Nasze koperty układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, pędzelkiem do ciast smarujemy roztrzepanym jajkiem wierzch kopert.

Blaszkę wykładamy do piekarnika na około 20 min. Należy je pilnować, by się nie przypaliły :)

Życzę smacznego !!


Etykiety: , , , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna