środa, 25 stycznia 2017

Meksykańskie sopapillas

Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa sopaipa co oznacza słodkie smażone ciasto.
Istnieje jeszcze inna odmiana tego ciasta, a mianowicie na pikantnie.
Po usmażeniu tych łakoci należy posypać drobnym cukrem, ale ja posypałam cukrem pudrem.
Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.
Polecam szczególnie w okresie karnawału.
Żródło książka Wypieki z całego świata

Składniki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki letniej wody
150 ml mleka
85 g cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g masła
1 jajko
500 g mąki pszennej

Olej do głębokiego smażenia (może być smalec)

Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut w ciepłem miejsce.
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, sól i zagotować.
Zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia się masła. Ostudzić.
Do miski wlać przestudzone mleko, roztrzepane lekko jajko, drożdże i wymieszać.
Na koniec dodać mąkę i wymieszać dokładnie, a następnie zagnieść ciasto na stolnicy.
Uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokąt o grubości 1 cm, a następnie za pomocą noża do pizzy lub ostrego noża pokroić paski o długości 20 cm i szerokości 5mm.
W szerokim rondlu rozgrzać olej do temp 180 stopni C.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucać partiami paseczki.
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Uważać, aby podczas przewracania nie przedziurawić chrusta.
Wyciągać na ręcznik papierowy, a następnie posypać cukrem.

meksykańskie sopapillas


5 komentarzy:

  1. takich nie próbowałam,wyglądają na smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. A wersja pikantna to wystarczy pominąć cukier? Czy jest jeszcze jakaś zmiana w przepisie?

    OdpowiedzUsuń