Kawowe ciasto z gruszkami i polewą kokosową

13:22



Ciasto upieczone z myślą o babci w dniu jej święta. Byłam ciekawa czy tym razem zasmakuje jej jakiś zdrowszy wypiek. Poprzednie próby kończyły się różnie, ale nie zniechęciło mnie to. Nie mając w zanadrzu żadnego przepisu ani pomysłu, kierując się wyłącznie własnym, ,,kuchennym" instynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników.




Moją uwagę przykuły gruszki, później pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich.




Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona!


FILMIK




Składniki:

  • ok. 250 g mąki ryżowej 
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 40 g proszku budyniowego
  • 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1/2 szklanki mleka 1,5% bez laktozy*
  • filiżanka mocnej kawy
  • 3 jajka klasy M
  • 2 banany
  • 2 czubate łyżki naturalnego kakao nikostłuszczowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli 
+ 2 duże/3 mniejsze gruszki

*można zastąpić mlekiem roślinnym





Przygotowanie:


Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać szklanką wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia.

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w małą kosteczkę, przełożyć do miski. Ostudzoną kaszę zblendować z dodatkiem 1/2 szklanki mleka.

Wymieszać składniki suche-mąkę, proszek budyniowy, cukier wanilinowy i sodę oczyszczoną. 

Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą pianę wsypując stopniowo cukier trzcinowy. Dodawać stopniowo zblendowaną kaszę - łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki. 

Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.






kokosowa polewa
  • kilka łyżek mleczka kokosowego light*
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka cukru pudru
  • wiórki kokosowe

*możecie użyć zwykłego; ważne by wykorzystać gęstą masę, która osadza się na samym wierzchu mleczka

Olej kokosowy roztopić w miseczce podgrzewając przez kilka sekund w mikrofalówce. Połączyć z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem, wymieszać całość przy pomocy rózgi kuchennej. Polewą posmarować wierzch ostudzonego ciasta, a następnie oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.






      Smacznego! 🌟

✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia