18.01.2017

Domowa tortilla

Nigdy nie byłam przekonana co do tortilli ze sklepu.Wszystkie konserwanty, jakie są w nich zawarte  przerażają mnie. Generalnie - wychodzę z założenia, że to co zrobię sama  jest najzdrowsze. Wtedy przecież wiem, co w tym jedzeniu jest. I przeważnie wychodzi taniej niż w sklepie :)

A u Was jak z podejściem do konserwantów, zwracacie na to uwagę czy nie wychodzicie z założenia ze nie ma co się w życiu ograniczać i "świrować" ?  Dajcie znać w komentarzach. ;)

Domowa tortilla wychodzi elastyczna oraz bez chemii, która notorycznie jest dostarczana nam w tej sklepowej wersji.  Serdecznie polecam !




Składniki:

Szklanka mąki pszennej/ możne być pełnoziarnista
szczypta do dwóch soli
łyżeczka do dwóch roztopionego masła
Pół szklanki CIEPŁEJ a nawet GORĄCEJ wody - ciepła woda sprawi ze łatwiej wyrabia się ciasto i jest bardziej miękkie po upieczeniu na patelni

Wykonanie:

Połączyć składniki, dolewać wody stopniowo i od razu zagniatać ciasto. Jak czujecie że wody jest za mało to po prostu dolać.
Z gotowego ciasta uformować kule, podzielić na 8 części.
Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek.
Placki pieczemy na patelni - pieczemy bo na patelnie nie lejemy w ogóle oleju ! to ważne !
Jak widzimy ze placek jest w miarę upieczony po jednej stronie obracamy i robimy to samo z drugiej.

Tortillę można łączyć z różnymi składnikami. 

Moja propozycja podania : (to miałam w lodówce :))
1 filet z kurczaka
1 pomidor
kilka liści sałaty - lodowa, karbowana, masłowa  -u mnie masłowa
1 mała cebula biała/czerwona
1 ogórek gruntowy
przyprawa do kurczaka - bez konserwantów - np. Prymat
pieprz

Sos:
Pół szklanki śmietany
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ulubione zioła

Filet do kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju i przyprawy do kurczaka oraz pieprzu. Kurczaka można także ugrilować - ja nie mam takiej patelni :(.  W międzyczasie, kroimy pomidora i ogórka w plastry. Cebulę w piórka, a sałatę szarpiemy na mniejsze części.

Przygotowujemy sos, łącząc czosnek przeciśniety przez praskę, śmietanę, majonez i przyprawy ze sobą.

Na placek tortilli układamy wszystkie przygotowane przez nas składniki, w ilości jakiej nam się podoba, polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy i gotowe !

Życzę SMACZNEGO !









Etykiety: , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna