niedziela, 15 stycznia 2017

cannelloni z łososiem i porem w serowo-cytrynowym sosie


składniki:
- ok 10 makaronów cannelloni
- ok 300 g łososia wędzonego (ja użyłam brzuszków)
- 1 por
- 1 serek topiony w bloczku
- pieprz grubo mielony
- łyżka masła

sos:
- 250 g mascarpone
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól morska do smaku
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny

parmezan i szczypiorek do posypania

Makaron gotujemy (ta dosyć twarde al'dente) w osolonej wodzie z łyżką oleju. Ważne, aby użyć szerokiego garnka, aby makaron się nie posklejał.
Makaron odcedzamy, przelewamy bardzo zimną wodą.

Pora kroimy w półkrążki, wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Następnie dodajemy rozdrobnionego łososia i serek topiony. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy aż serek się rozpuści. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dolać do niej kilka łyżek mleka. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą ( mój łosoś był dosyć słony, więc nie było potrzeby dosalania. Odstawiamy farsz aby lekko ostygł.

W tym czasie przygotowujemy sos:
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i szalotkę pokrojoną w krążki. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy mascarpone. Ciągle mieszając czekamy aż się rozpuści. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny do smaku.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, cannelloni nadziewamy farszem za pomocą małej łyżeczki i układamy w naczyniu. Całość zalewamy gorącym sosem mascarpone. Następnie posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem.
Zapiekamy w 200 stopniach ok 15 minut.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design