Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend 😉 Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”.

Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek. Smak jest wtedy dużo lepszy! U mnie dzisiaj w wersji bez bakalii 😉

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jasna:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu

Masa ciemna:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki nutelli

 

Wymiary formy to 33×24 cm.

Masło roztapiamy w rondelku z cukrem. Dodajemy do nich mleko i kakao. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy dokładnie z wystudzoną masą kakaową. W misce ubijamy na sztywno białka, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do piany dodajemy masę kawową i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Masę będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników.

Na samym końcu ucieramy dokładnie mascarpone z nutellą i zabieramy się za składanie ciasta.

Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą jasną masę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy ciemną masą. Jeśli używamy bakalii to możemy je ułożyć na samej górze. Odstawiamy ciasto w zimne miejsce.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.