sobota, 7 stycznia 2017

Amerykańskie bułeczki

Kwadratowe pyszne  bułeczki. Idealne na śniadanie podane ze szklanką gorącego kakao lub mleka.
Moje dzieciaki uwielbiają je posmarowane dżemem.
Może i Wy skusicie się na świeżutkie pachnące bułki.
Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI, gdzie znajdziecie inne przepisy.
Szczególnie polecam bułki odrywane róże


Ciasto
200 ml ciepłej wody
8 g suchych drożdży
80 g cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
130 ml ciepłego mleka
540 g mąki chlebowej żytniej
40 g roztopionego masła

Dodatkowo
2 łyżki masła
cukier puder do posypania

Do ciepłej, ale nie gorącej wody wsypać drożdże i wymieszać. Odstawić na 5 minut.
W misce utrzeć cukier z jajkiem, dodać ciepłe mleko, roztopione wystudzone masło i wszystko wymieszać wraz z wodą i rozpuszczonej w niej drożdżami.
Dodać mąkę przesianą przez sito, wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 0,4 cm.
Nożem do pizzy lub ostrym nożem pokroić kwadraty o boku około 7 cm.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować delikatnie mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miały złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 4 minuty i każdą bułkę posmarować roztopionym masłem, a następnie posypać cukrem pudrem.

amerykańskie bułki


7 komentarzy:

  1. Piękne i ten kwadratowy kształt - niby niewielka zmiana, ale miła odskocznia od obłych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe słodkości, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast mąki żytniej mogę użyć, zwykłej, pszennej?

    OdpowiedzUsuń