Budyń jaglany to pyszny deser czy drugie śniadanie. Szczerze mówiąc nie przepadam za kaszą jaglaną w formie dodatku do obiadu, ale w takiej wersji na słodko uwielbiam.
Budyń z kaszy jaglanej
Domowy budyń jaglany jest kremowy, gładki i niezwykle smaczny. To tak prosty deser, który robi się praktycznie sam. Ważne jest, aby kasza jaglana była wcześniej dobrze wypłukana w zimnej wodzie, a podczas gotowania w mleku co jakiś czas mieszana, aby się nie przypaliła. Budyń z kaszy jaglanej można podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. W zimie najczęściej podaję z ulubionym dżemem, a w lecie z sezonowymi owocami.
Z tego przepisu wychodzi jedna większa lub dwie mniejsze porcje.
Desery z kaszy jaglanej
Jeśli szukasz innych przepisów na desery z kaszy jaglanej to koniecznie wypróbuj brownie z kaszy jaglanej lub odchudzone monte.
Przepis na: Budyń jaglany
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- 350 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru białego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 4-5 kostek białej lub mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- garść świeżych owoców
- ulubiona konfitura np. borówkowa
Budyń jaglany - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Lekko przestygnięty budyń podajemy ze świeżymi owocami. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak na zimno jest równie smaczny. Budyń z kaszy jaglanej możesz zabrać ze sobą do pracy czy szkoły jako deser czy sycące drugie śniadanie.
Komentarze