piątek, 23 grudnia 2016

Dietetyczna ryba po grecku

Hej kochani ! Wigilia juz jutro , kazdy z Nas ma mase przygotowan na ten wyjatkowy dzien . Ja w swieta odpuszczam sobie , W ten jeden dzien w roku chce dobrze sie najesc :)
 Rybe po grecku w zdrowej wersji zrobilam wczoraj na mini wigilie ze znajomymi i kazdy byl zachwycony . Jest lekko pikantna, chrupka niebo w gebie .



                                                               

SKŁADNIKI :
-0,5 kg filetów rybnych ja użyłam morszczuka
-4  marchewki
-2 pietruszki
-1/2 selera
-1 cebula 
-2 liście laurowe 
-3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz ,sól i ulubione zioła do smaku 
-50 g koncentratu pomidorowego
-oliwa do smazenia 


PRZYGOTOWANIE :

Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebule posiekaj w kostkę , i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy . 
Następnie dodaj pozostałe starte warzywa. Wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, ulubione zioła i duś na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu . Dobrze by warzywa pozostały lekko twardawe.
Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól . Rybę ułóż na folii aluminiowej, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku naprzemiennie z upieczoną  rybą. Na wierzchu powinny być warzywa.  Jest równie smaczna na cieplo jak i na zimno ! 

SMACZNEGO ! I WESOŁYCH SWIAT!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz