środa, 14 grudnia 2016

Piernikowa Inka z kawowym sernikiem

Zapraszam Was na aromatyczną kawę zbożową z przepysznym Inkowym sernikiem :) jest to zestaw bardzo popularny w kawiarniach, więc czemu nie zaserwować go sobie w domu? Zachęcam do wypróbowania :D


Piernikowa Inka (składniki):
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy Inka Klasyczna
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3-4 sztuki pierników

Wykonanie:
Mleko zagotuj, ściągnij z palinka i wlej go do kielich blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na mus. Przelej do szklanki i ciesz się pysznym smakiem piernikowej kawy zbożowej.

Kawowy sernik (składniki):
  • 100 g herbatników czekoladowych
  • 50 g masła
  • 1 kg serka twarogowego (z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu (wg uznania)
  • 2 łyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C.
Spód: Herbatniki rozdrobnij w blenderze, przesyp do miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:  W misie miksera umieść ser, żółtka, miód, rozpuszczoną kawę Inkę Klasyczną oraz likier kawowy i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut. Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko wystudź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Smacznego  J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger