ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Krem z czerwonej papryki

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Delikatny i aromatyczny krem z pieczonej papryki to doskonały pomysł na pyszny posiłek!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 5 czerwonych papryk
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1.2 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • natka pietruszki lub kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • grzanki

Jak przygotować?

  1. Piekarnik nastaw na maksymalną temperaturę (230 lub 250 stopni) z włączoną funkcją grill.

  2. Paprykę piecz około 10 minut, przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona.

  3. Przyrumienioną paprykę przełóż do miski, przykryj ją kawałkiem folii przezroczystej. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie.

  4. Wtedy ściągnij folię i delikatnie, małym nożykiem ściągaj skórkę z papryki, będzie to bardzo proste i potrwa dosłownie kilka minut.

  5. Obraną paprykę pokrój w paski lub kostkę.

  6. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  7. W głębokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i cebulę oraz słodką i ostrą paprykę. Dodaj pokrojone pomidory.

  8. Całość zalej bulionem i zagotuj. Przepis na bulion znajdziesz tutaj.

  9. Do bulionu dodaj paprykę, zagotuj.

  10. Całość zmiksuj, dodaj tymianek i dopraw do smaku.

  11. Śmietankę podgrzej.

  12. Zupę rozlej do miseczek, dodaj po 2 łyżki śmietanki, pietruszkę (lub kolendrę) i grzanki.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Lusia2311

Przepis do niczego zupa krem powinna byc kremowa ta jest rzadka. Gdyby bylo 500 ml bulionu to wyszedl by krem. Zrobilam jak w przepisie zmarnowalam skladniki I czas. :(

Juliaaaa

Witaj Aniu,
Czy oprócz czerwonej papryki można dodać białą?

Edyta

przepyszna zupa, na pewno jeszcze ją ugotuję.

Ada

Bardzo ciekawy smak. U mnie zupy krem to standard zaraz obok rosołu. Dlatego dzisiaj owa zupa znów zagości na moim stole :)

Viola

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych zupek krem mmmniam mniam mniam troszkę inaczej zrobiłam, tak po swojemu ale dziękuję za cudny, inspirujący przepis

Krem z czerwonej papryki

Katarzyna

Krem pierwsza klasa! Łatwy w przygotowaniu i przepyszny ! Polecam !

Trwa ładowanie...