» Przepisy » Przetwory » Przetwory z owoców » Ekstrakt cytrynowy

Ekstrakt cytrynowy


1 5 5
2016-11-28
5 min. + 3-4 tygodnie
bardzo łatwe
Porcje: na 300 ml słoik
Kuchnia europejska
Ekstrakt cytrynowy

Domowy ekstrakt cytrynowy to naprawdę prosta sprawa. Za to zapach i smak cytryny po otwarciu zamkniętej butelki ekstraktru… powali Cię na kolana :) Taki ekstrakt cytrynowy to świetny dodatek do mas, kremów i ciast.

Ekstrakt cytrynowy to również świetny pomysł na prezent. Taki własnoręcznie przygotowany podarunek, przelany do ładnej butelki lub słoiczka sprawi radość każdemu. To kolejny dobry powód, żeby przygotować ekstrakt cytrynowy :)


Składniki na ekstrakt cytrynowy

200 ml wódki
50 ml wody
skórka obrana z jednej dużej cytryny

Przygotowanie dania ekstrakt cytrynowy

...

  1. Cytrynę dobrze wyszoruj i sparz. Idealnie byłoby gdybyś użył niewoskowanej cytryny.
  2. Skórkę zetnij najcieniej jak się da, aby nie było albedo (biała skórka).
  3. W słoiku lub butelce wymieszaj wódkę i wodę. Włóż do płynu skórkę.
  4. Zamknij dokładnie i wstrząśnij.
  5. Schowaj w ciemne miejsce i wstrząsaj codziennie lub co 2 dzień.
  6. Po 3-4 tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia. Idealny jako dodatek do mas, kremów i ciast.


Przepis Kasia Marks, zdjęcie i pomysł Kamila Dąbrowska. Betsafe: https://kazinolatvijas.com/betsafe/

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.