poniedziałek, 25 maja 2015

Oszukane gołąbki :)

Hej ! Jej jak ja dawno tutaj nic nie pisałam a szkoda , bo przez ten czas udało mi się zrobić parę ciekawych dietetycznych dań ale to co sie teraz dzieje w moim życiu uniemożliwia mi dodawania postów tutaj , jak i na facebooku . Postaram się je jednak z czasem powtórzyć :) Czas leci mi bardzo szybko , ostatnio też nie mogłam się " zmuc " , żeby tak jak dawniej ćwiczyć z moją ukochaną Mel B :/ Ale od dzisiaj biorę się za siebie , koniec i kropka:)
Pomysł na to danie  wpadł mi do głowy po tym jak mój chłopak , męczył mnie cały wczorajszy dzień abyśmy się wybrali do jakiejś restauracji na miasto i zjedli gołąbki :) ... W końcu nie poszliśmy nigdzie i zamówiliśmy pizze ! :D <o zgrozo > Dlatego dzisiaj jak wróci z pracy mam nadzieję , że się troszeczkę chociaż ucieszy :)




Danie jest bardzo proste do przygotowania :)

Składniki :
- pół główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 torebka ryżu pełnoziarnistego
- 1 podwójna pierś z kurczaka ( nie zużyłam całości , resztę zamroziłam )
- 1 jajko
- pieprz , koperek , czosnek granulowany , sól , pietruszka suszona )

Sos :
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego ( 500 g . , użyłam pudliszki )
-1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy : pieprz czarny , ostra papryka , koperek suszony , bazylia , pietruszka suszona)

Przygotowanie :
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy torebkę ryżu pełnoziarnistego i gotujemy według instrukcji na opakowaniu .
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście , aby ją oczyścić , szatkujemy  a następnie zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut .
Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na patelni. Gdy kapusta będzie już gotowa , odsączamy ją z nadmiaru wody przez sito.
Jeśli ryż , kapusta i cebula nieco przestygły, wrzucamy je razem do miski , dodajemy mięso , wbijamy jajko , przyprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy .
Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy sos :)

Sos: Kroimy w kostkę cebulę i podsmażymy ją w garnku wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy całe opakowanie przecieru . Jeśli będzie za gęsty można dodać ok 200 ml wody i gotować . Wszystko doprawiamy a następnie dodajemy 2 łyżki naturalnego jogurtu i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie bulgotać , co jakiś czas mieszając .

Gdy już sos będzie gotowy , formujemy nasze gołąbki tak jak kotlety mielone. Następnie obsmażamy je na patelni z każdej strony, aby później Nam się nie rozleciały .
Na koniec obsmażone gołąbki wrzucamy do naszego garnka z sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś 20 - 25 minut :)

Gotowe ! Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz