sobota, 19 listopada 2016

Oat Bars!

Przepis nie należy do tych problematycznych. Z jego pomocą wyczarujemy 10 sztuk zdrowych i powalająco słodkich batoników.

Potrzebujemy: 

Batoniki
-250 g płatków owsianych - w mojej wersji pełnoziarniste
-250 ml mleka sojowego
-2 białka jaj
-2 łyżki miodu
-3 łyżeczki masła orzechowego
-garść siemienia lnianego
-garść ulubionych orzechów/suszonych owoców - u mnie padło na orzechy brazylijskie i laskowe

Polewa
-4 łyżki cukru trzcinowego
-1,5 solidnej łyżki oleju kokosowego(nierafinowanego!)
-30 ml mleka sojowego
-2 garści blanszowanych i rozdrobnionych na miał migdałów
-3 garści płatków migdałowych


Jak wykonujemy?

Zaczynamy od ugotowania na mleku płatków owianych. W międzyczasie bierzemy się za rozdrabnianie większych dodatków. Orzechy wkładamy do woreczka i tłuczemy na desce młotkiem lub blendujemy.
Do ugotowanych płatków dodajemy białka, miód, masło orzechowe, siemię i ulubione dodatki. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia(najlepiej kwadratowej). Przy pomocy łyżki ugniatamy i wyrównujemy masę. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 min przy 180°C.
Mleko sojowe zagotowujemy razem z cukrem trzcinowym i olejem kokosowym. Do zagotowanej masy dodajemy 2 garści blanszowanych migdałów i mieszamy. 
Wyjętą z piekarnika bazę zalewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano kroimy na wymiarowe podobieństwo batoników.

Enjoy your meal! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz