środa, 16 listopada 2016

Wegańska pasta z bakłażana



Melitzanosalata to grecka pasta z pieczonego bakłażana.
Dobrze doprawiona i z dużą ilością świętej w Grecji oliwy jest świetnym dodatkiem do śródziemnomorskich dań czy pieczywa.
Bakłażan jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo błonnika, wapnia, magnezu i potasu.
Jeśli byliście w Grecji na wakacjach i tęsknicie za latem, ten smak przywoła miłe wspomnienia :)

Składniki:
2 duże bakłażany

3 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 cebuli
garstka posiekanej pietruszki
sól i pieprz  

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół.
Nasól, lekko ponacinaj tak by nie naruszyć skórki.
Po kilku minutach wytrzyj nadmiar wody. 
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będą ładnie rumiane i miękkie w środku.
Gdy wystygną zmiksuj na pastę. 
Dodaj drobno posiekany czosnek, cebulkę (nasoloną) i resztę składników. Wymieszaj i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz