Strony

niedziela, 2 listopada 2014

ROGALE MARCIŃSKIE

Rogale Marcińskie, to tradycja poznańska.
Jako, że do Poznania mam daleko, a biały mak mnie skusił, postanowiłam je przygotować w domu.
Są pracochłonne, ale warte poświęconego im czasu.
Nadzienie z białego maku to rozkosz dla podniebienia.
Serdecznie polecam.

Ps. 
Ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej, gdyż dobrze schłodzone, chętniej będzie z nami współpracować :)
Dla zabieganych i wątpiących w swój kulinarny talent, polecam gotowe ciasto na Croissanty.


SKŁADNIKI:

na ciasto
24 g świeżych drożdży
1 szkl ciepłego mleka
1 jajko
3 1/2 szkl mąki pszennej
4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
2 łyżki roztopionego masła

na nadzienie
300 g białego maku 
100 g masy marcepanowej
 nasiona z 1/2 laski wanilii
2-3 łyżki miodu
200 g mielonych orzechów (migdałów i włoskich)
2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %

lukier i posypka
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z pomarańczy
skórka pomarańczowa, kandyzowana
orzeszki arachidowe (bez soli) posiekane

A jak to zrobić:

Drożdże pokruszyć do miski, dodać po 1 łyżce mąki, cukru i mleka.
Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do rozczynu dodać pozostałe składniki (oprócz masła), zagnieść w palcach, pod koniec dodać roztopione masło i krótko wyrabiać.
Uformować prostokąt, który szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół.
Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony.
Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu - tak jak kartkę papieru.
Skleić boki i rozwałkować na prostokąt 25 x 17 cm, delikatnie podsypując mąką.
Ponownie złożyć na 3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
Czynność wałkowania i chłodzenia powtarzać 3 razy.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto odstawić do chłodzenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed robieniem rogalików, wyjąć z lodówki 20 minut wcześniej.

Mak sparzyć przez 20 minut gorącą wodą lub mlekiem, odcedzić i odsączyć.
Zmielić dwukrotnie przy użyciu maszynki.
Masę marcepanową, razem z miodem rozetrzeć mikserem.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 
Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów.
Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.


Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec 20 - 25 minut w 180 stopniach, aż uzyskają złocisty kolor.
Po przestygnięciu posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym) i posypać orzeszkami i skórką pomarańczową.

Jeśli chcemy ich smakiem cieszyć się nieco dłużej, połowę schować przed rodziną ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz