wtorek, 8 listopada 2016

Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami. Pyszne danie obiadowe. Ja nie jestem miłośnikiem kasz, ale są takie, które zjem z apetytem. Najczęściej robię je z gulaszem, mięsem lub w postaci zapiekanek.
Dzisiaj miałam z warzywami. Mąż i dzieci zjedli z apetytem, czyli była smaczna.
Może i Wy skusicie się na taki obiad.
Polecam!


Składniki
200 g kaszy bulgur
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 por
kawałek selera
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól
pieprz
papryka ostra
bazylia
sałata roszponka

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć warzywa mieszając . Dodać pokrojoną paprykę, por i chwilę smażyć. Do całości wlać puszkę pomidorów, 2 szklanki wody, ketchup. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać bazylię i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać. Podawać na sałacie roszponce.

kasza bulgur z warzywami

4 komentarze:

  1. kupiłam wczoraj i zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie mieszanki kasz z warzywami często zabieram do pracy. pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta kasza. Bardzo lubię kasze bulgur czy jaglaną na słodko, ale w wersji wytrawnej też z chęcią się na nią skuszę. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń