niedziela, 6 listopada 2016

Potrawka z ciecierzycą

Szybka i pożywna potrawka z ciecierzycą, którą przygotowałam z tego co miałam dostępne w domu. Zimny wietrzny dzień, więc postanowiłam ugotować coś lekko ostrego i muszę przyznać, że się rozgrzałam, ponieważ troszkę przesadziłam z ilością przypraw. Polecam przyprawiać według swojego smaku.













Składniki:

  • puszka ciecierzycy konserwowej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryka
  • 1 filet z kurczaka
  • 1- 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • chili lub ostra papryka
  • szczypta curry



Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę, zrumienić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, selera naciowego obrać z włókien i pokroić w plasterki. Paprykę i selera naciowego dodać do cebuli, chwilę podsmażać i dodać pomidory z puszki. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso. Miękkie mięso dodać do sosu pomidorowego, a także ciecierzycę razem z zalewą. Gotować kilka minut, przyprawić i zagotować.




















Smacznego!


"Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także daje dużo zdrowia"





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...