sobota, 5 listopada 2016

Bananowe naleśniki

Bananowe naleśniki to jedne z moich ulubionych. Jeśli nigdy nie próbowaliście, to koniecznie musicie wypróbować. Podałam je z bitą śmietaną i bananem pokrojonym w plasterki. Idealne na deser, śniadanie lub kolację. W zakładce Naleśniki znajdziecie więcej pomysłów na te smaczne dania z udziałem naleśników. Szczególnie polecam naleśniki zapiekane z serem.

Ciasto na naleśniki

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 średnie banany
2 łyzki kakao
2 jajka
1 łyżka oleju
cukier według własnego smaku

olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Banana dokładnie zmiksować i połączyć z ciastem.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

bananowe naleśniki

2 komentarze: