Pyszne ciasto z dużą ilością kawowy :) Idealnie nadaje się do tortów z masą kawową, orzechową, kajmakową, czy do tortu tiramisu :D
Składniki na biszkopt kawowy:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej
- 1 kopiasta łyżka kakao
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do
pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Po dokładnym ubiciu białek dodaj do nich żółtka i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy,
przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub
mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Następnie
dodawaj powoli kawę oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko
szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że
jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia
się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40
cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę
cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
GOTOWE :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz