FASZEROWANA CUKINIA

Pomysł na wykorzystanie cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca 😉 Palce lizać!😋



Składniki:
(porcja dla 4 osób)
  • 2-3 duże cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 torebki ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • 200 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili, zioła prowansalskie
  • oliwa
Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy do momentu aż pieczarki będą miękkie i woda z nich wyparuje. 
Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni na 30 min.   












Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny