poniedziałek, 24 października 2016

Pilaw z Bombaju



Oto przepis na niesamowity indyjski Pilaw z Bombaju!
To danie zachwyci każdego miłośnika azjatyckiej kuchni! 
Jest aromatyczne, z orzechowym posmakiem, ostre i zdrowe! No i jeszcze wegańskie!
Angielska nazwa tej potrawy to Bombay Tomato Pulao, jest bardzo popularnym street foodem w tym egzotycznym mieście :) Czas przygotowania to około 25 minut.

Składniki: 
dla 4 osób
1,5 kubka ryżu Basmati
3 łyżki oleju kokosowego
1,5 małej cebuli posiekanej w bardzo cienkie pół-talarki
2 zmielone ząbki czosnku
kawałek zmielonego imbiru
1/3 łyżeczki nasion kozieradki
2/3 łyżeczki nasion kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kuminu
chilli drobno posiekane

Warzywa np:
1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
9 pieczarek
1 zielona papryka drobno posiekana
1/2 czerwonej papryki - drobno posiekanej
1/2 szklanki nerkowców
odrobina szpinaku
1 mała marchewka - drobno posiekana

2,5 bardzo dużych pomidorów
Pav Bhaji Masala lub Gram Masala
opcjonalnie 1 łyżka pasty pomidorowej

Rozgrzej olej kokosowy w garnku z grubym spodem (nie przypali się).
Podsmaż przez około 15-20 sekund przyprawy. Jeśli używasz Garam Masali dodaj ją pod koniec gotowania, bo jest już uprażona.
Dodaj cebulę. Duś aż lekko zmiękną. 
Dodaj resztę warzyw i czosnek z imbirem (oprócz groszku i szpinaku).
Smaż przez kilka minut. Podpraż na patelni nerkowce.
Do warzyw dodaj ryż, około 2 i 1/2 szklanki wody, sól, groszek, szpinak, nerkowce.
Przykryj i gotuj około 10-15 minut aż ryż zmięknie. 
Gdy będzie już prawie miękki zdejmij z ognia i zostaw szczelnie przykryty na około 15 minut.
Pilaw pasuje do większości innych dań hinduskich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz